Hvad er obstruktiv søvnapnø(OSA)?

By | maj 25, 2014

Obstruktiv Søvnapnø, også kaldet OSA, er uregelmæssigheder i din vejrtræning nå du sover, og dette kan give ekstremt høje snorkelyde. Derudover kan du i løbet af natten opleve kortere perioder, hvor din vejrtrækning stopper kortvarigt, og det er typisk 10 til 60 sekunder ad gangen, men nogle gange længere tid. Hvis man har en partner, så vil denne kunne fortælle, hvis man han eller hun oplever det. For med obstruktiv søvnapnø eller OSA, vil man snorke meget højlydt om natten, og snorkelydene vil pludselig blive afbrudt i kortere perioder(I de perioder hvor man ikke trækker vejret).

 

De farlige konsekvenser af søvnapnø som også er kaldet OSA, er for eksempel at man er så træt og uoplagt næste dag, at det kan have fatale konsekvenser. For eksempel kan man falde i søvn på upassende og farlige tidspunkt. For eksempel er det set før at folk er faldet i søvn bag rattet med søvnapnø, og derved er det altså super vigtigt man går til lægen og finder ud af om det er noget man lider af.

 

Der er omkring 2 procent i Danmark, som lider af søvnapnø, og derfor er der en sandsynlighed for at du også lider af det, og derfor er det så vigtigt at du får det undersøgt. Det ses hyppigst hos overvægtige, og man mistænker derudover søvnapnø for at belaste kredsløbet og derved øge risikoen for at udvikle tidlige hjertekarsygdomme – igen er det altså derfor utroligt vigtigt at man tager til sin læge og får snakket om det, og dernæst får undersøgt om det er noget man lider af.

 

Du kan læse meget mere om snorken her, hvor der også står lidt forskelligt om hvordan du kan undgå at snorke – dette må ikke misforståes som en løsning imod søvnapnø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *