Kan det betale sig at forsikre elektronik?

By | september 20, 2018

De fleste frygter at vælte et glas vand ned i computeren eller tabe sin smartphone i toilettet. Derfor vælger mange tegne en elektronikforsikring, når de anskaffer sig et produkt. Men er det nødvendigt med en tillægsforsikring?

Lukrativ forretning for sælgerne

Du kender formentligt scenariet: du står i elektronikforretningen, og sælgeren spørger, om du skal have forsikret din vare. For elektronikforretningerne er det en lukrativ handel at få dig til at tilkøbe en forsikring, men for dig bliver det højst sandsynligt en unødvendig, dyr ekstraomkostning. En traditionel tillægsforsikring gælder kun for dét produkt, du tegner forsikringen til. Derfor kan det hurtigt blive mange penge, hvis du forsikrer al din elektronik (smartphone, tablet, PC etc). Endvidere kan du komme ud for, at du køber en computer til 3.000 kroner, men tillægsforsikringen koster 1.700 kroner. Det handler derfor om at vurdere, om det overhovedet er meningsgivende at tilkøbe en forsikring.

forsikring af elektronik

Du kan forsikre din elektronik på andre måder

Hvis du tegner en elektronikforsikring til hver af tre af dine elektronikprodukter, er det i gennemsnit seks gange dyrere end at tegne en elektronikforsikring, der hører under din indboforsikring. Dog skal du være opmærksom på, hvilke betingelser der gælder ved henholdsvis butikkens elektronikforsikring og dit forsikringsselskab. Det kan være, om dit elektronikprodukts værdi afskrives eller erstattes fuldt. Nogle elektronikbutikkers forsikringer gælder blot i en periode, mens ordinære forsikringsselskaber typisk afskriver produktværdien.

De fleste forsikringsselskaber giver i dag deres kunder mulighed for at elektronikforsikre via indboforsikringen. Derudover kan du samle alle dine elektronikforsikringer ét sted i stedet for at have elektronikforsikringer i forskellige forretninger, hvor din elektronik er forsikret enkeltvist. Når du samler dine forsikringer samme sted, sparer du højest sandsynligt på dine forsikringsomkostninger.

Hvis du vil forsikre elektronik og hårde hvidevarer anbefales det således at gøre det gennem din indboforsikring, som er en forsikring, alle opfordres til at have. Elektronikforsikringen, du kan tilvælge i din indboforsikring, dækker som udgangspunkt husstandens samtlige elektronikvarer og er væsentligt billigere end tillægsforsikringer, der kun dækker et enkelt produkt. Du kan læse flere råd hos Forbrugerrådet Tænk.

Tips til forsikring af elektronik

Her kan du læse nogle hovedpunkter, som du med fordele kan overveje i forbindelse med elektronikforsikring:

  • Kan du bære tabet, hvis elektronikken går i stykker? Eller er forsikringspræmien pengene værd?
  • 
Butikkens tillægsforsikring gælder kun ét produkt og tilbydes ved købet. Husk, at sælgeren ikke er forsikringsrådgiver.
  • Hvis din vare går i stykker, kan du med en forsikring få et tilsvarende produkt. Elektronikforsikringen dækker ikke det nye produkt, og du får ikke refunderet penge for forsikringspræmien.
  • Er din vare sendt til reparation, gælder forsikringen også bagefter, uanset om reparationen dækkes af Købeloven eller din tillægsforsikring.
  • Tjek, om du er dækket af Købelovens reklamationsret ved fejl og mangler på produktet. Opstår fejl, der ikke er selvforskyldte, er du som regel dækket af den toårige reklamationsret.
  • Dækker din indboforsikring allerede de skader, tillægsforsikringen vil dække?
  • Undersøg dit forsikringsselskabs priser for ekstradækning. Vær opmærksom på selvrisiko og andre betingelser (afskrivning eller løbetid), når du sammenligner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *