Rengøring af gummiliste

By | oktober 1, 2020

De er ofte ikke synlige – gummilisterne i dit hjem. Men de sidder overalt ved vinduer, yderdøre, på badeværelset og i køkkenet, og de skal holdes rene! Bakterier kan hobe sig op langs de usynlige gummilister, og madvarer, lige som fugt og svamp over tid kan misfarve lyse gummilister og -fuger. Brug det rette rengøringsmiddel, så du ikke risikerer at skade gummien.

Når du skal rengøre en gummiliste, skal du rengøre efter placering og farve. Badeværelsets og køkkenets gummilister er udsatte, når det gælder misfarvninger og bakteriedannelse. Det kræver grundig rengøring med de rette produkter.

Udendørs gummilister omkring vinduer og yderdøre kræver sjældent egentlig rengøring, men bør tjekkes løbende for sprækker og revner. Udskift altid en gummiliste, der er revnet, udtørret, eller som ikke længere kan gøres ren.  


Hvordan rengør du en gummiliste?

De mange forskellige typer gummilister, du kan få på http://gummiliste.dk/, har alle forskellige funktioner, farver og størrelser. Det betyder, at der ikke er én bestemt måde, du kan klare rengøringen af dem på. Rengøringen af en gummiliste afhænger af faktorer som f.eks. placeringen og farven.


Få bugt med fugt i badeværelset

I badeværelset fungerer gummilister ofte som tætning i brusekabiner, afslutning på brusevæg og fuge omkring gulvafløb. Den høje luftfugtighed, der som regel præger indeklimaet i et badeværelse, kan medføre fugtskader og svampedannelse – noget der kan misfarve eller ligefrem ødelægge gummilister. Særligt hvide gummilister er udsatte, når det gælder den sorte misfarvning, som fugt og svamp kan forårsage.

Udover risiko for misfarvning er badeværelset et rum med stor grobund for bakterier. Forslag til rengøring af gummilister i badeværelset er derfor ofte baseret på skrappe rengøringsmidler som Rodalon, Klorin og grundrens.

For rengøring af en fast integreret gummiliste i brusekabinen bør du sikre dig hos forhandleren, at rengøring med sådanne produkter ikke ødelægger gummiet. Ved rengøring af gummifuger ved afløb er det en god idé at spørge en maler eller andre fagfolk om den bedste rengøringsmetode til lige netop den type gummiliste, som du har ved dit afløb.


Vælg en mørk gummiliste til køkkenet

Farverige madvarer som karry, rød peberfrugt eller saft fra oksekød kan nemt misfarve hvide gummilister i køkkenet omkring arbejdsområderne. Mange vælger en sort eller anden mørk farvet gummiliste på køkkenbordet og omkring vasken, netop for at undgå sådanne misfarvninger.

Udover misfarvningen er der også risiko for bakteriedannelse på køkkenbordets gummilister. Det betyder, at selv om du har valgt en mørk gummiliste for at undgå misfarvning fra fødevarer, skal du alligevel rengøre grundigt på gummilisten.

Nogle rengøringsprodukter kan risikere at opløse gummiet på listen og i værste fald mørne den over tid. Derfor er det vigtigt, at du kun bruger godkendte rengøringsprodukter. Tjek evt. med det køkkenfirma, hvor du har købt dit køkken, hvilken rengøringsmetode de anbefaler.


Skal udendørs gummilister rengøres?

Gummilister udenfor ved vinduer og yderdøre kræver ikke samme rengøring som indendørs gummilister. Det kan dog være en god idé sommetider at rengøre de udvendige gummilister for at tjekke, om der er kommet revner eller skader.

Skadede gummilister bør altid udskiftes med det samme, så dine vinduer eller yderdøre ikke bliver utætte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *