Sådan bygger du et legehus til dine børn til sommer

By | maj 12, 2022

Hvis man har skruet hænderne rigtigt på, er der ikke noget federe end at se et færdigt resultat af noget man selv har bygget. Når du selv bygger dine børns legehus, kan du helt selv bestemme, hvor stort det til være, du kan få lov at udfolde din fantasi, du bestemmer selv materialerne og du kan få et par hjælpende hænder fra dine børn med på projektet, som helt sikkert vil synes det er et sjovt projekt at lave med deres far, onkel eller helt tredje. Har du en drøm om at bygge dit eget hus på et tidspunkt, så er et legehus et ganske fint sted at starte.

Sådan får du en god start på projektet

Som udgangspunkt skal vi have lavet en indkøbsliste. Lejehuset vil med denne guide blive 1,8 x 2,0 meter, og en højde på 1,90 meter. Dette skal du bruge til at bygge legehuset.

 • 100 meter stolper (75 meter til gulv og 25 meter til taget
 • 6 spær til taget som bygges af stolper eller brædder (hvert bræt skal bygges af ca. 2,5 meter til taget)
 • 7 kvadratmeter i brædder til taget
 • Hvis du ønsker en terrasse til legehuset, skal du i alt bruge 12 kvadratmeter.

Af værktøj skal du bruge:

 • Håndsav
 • Hammer
 • Tømmerblyant
 • Sandpapir
 • Elektrisk bore eller skruemaskine
 • Målebånd
 • Vaterpas

Køb det helt rigtige træ

Du skal holde dig langt væk fra de billige træsorter, og køb ikke noget der er behandlet med alt muligt. Noget af det bedste du kan få fingrene I er eg eller lærk. Disse træsorter er hårde træsorter og kan tåle til alt slags vind og vejr.

Køb gerne træet hos Silvan eller andre større byggemarkeder, som ved hvad de taler om.
Hvis du har et lidt strammere budget, er brugt træ altså også helt fint, så længe det er en af de ovennævnte træsorter. Den samlet pris vil ca. komme op på omkring 5.000 kr. alt inklusiv. Tag gerne dine børne under vingerne, selvom det nok godt kan tage en del længere tid at bygge med dem, men det vil trods alt blive et minde for deres liv at bygge et legehus.

Kom godt i gang

Det allerførste du skal gøre, er at måle op, hvor legehuset skal stå. Det er vigtigt at overfladen er jævn. Det er en god idé at lægge fliser nederst til fundamentet for at undgå at det hele rådner op på en sommer. Det er en god ide at grave plads til fliserne, ca. 30 cm ned i jorden. Når du lægger fliserne derned, skal du lægge noget sand imellem fliserne.

Når dette er klaret, skal vi nu til selve fundamentet af legehuset. Sav dernæst træet til de rigtige størrelser. Det er vigtigt at du er præcis, når du måler op, så giv dig gerne god tid til at gøre det rigtigt. Det betaler sig på den lange bane.

Hvis du ønsker at træet skal have en farve, er det nu du skal male det, inden du bygger legehuset.
Gulvet skal du skrue sammen i en ramme.
Væggene skal du bygge af stolperne. Her skal du bygge det imens det ligger ned. Når det er samlet og er jævnt over det hele, skal du rejse væggene op og fastgøre dem til gulvet og lav rammen til taget, hvor væggene også skrues fast til for at holde dem stabile.

Der hvor dørene og vinduerne skal du lade være som huller, da det er noget der gøres til allersidst.
Taget samlet med et bræt ad gangen og skrues fast til rammen på taget. Når det hele er samlet, er det tid til døren. Døren kan du lave af brædder og sætte hængsler på, som kan skrues fast i dørkarmen. Du vil nu have et færdigt legehus, som dine bøn kan få en masse glæde af.

Tak for hjælpen med denne artikel til ursamleren.dk og hjemmeside-guiden.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *