Sådan opdager du skimmelsvamp!

By | juni 26, 2018

Skimmelsvamp er et kedeligt bekendtskab at dele bolig med. Men desværre er den svær at opdage. For udover boligens vådrum kan den gemme sig på steder, hvor fugten samler sig eller er kommet ind i boligen. F.eks. under taget, bag klædeskabet i soveværelset eller reolen i stuen eller børneværelset. Det er steder, hvor den er svær at opdage. Så her kan den uhindret sprede allergiskabende og sundhedsskadelige svampespore til indeklimaet.

Groft sagt kan du opdage skimmelsvamp i din bolig på to måder: Fordi du kan se de synlige tegn på skimmelsvampeangreb. Eller på grund af helbredsmæssige symptomer som pludselige forkølelser, hæshed, hovedpine eller direkte allergiske reaktioner.

De synlige symptomer er hvide, sorte eller gullige plamager langs loftet, i vindueskarme og andre steder, hvor fugten samler sig. Det ses oftest i f.eks. badeværelse, køkken og bryggers. Men de farligste tegn på skimmelsvamp er de helbredsmæssige.

Endelig kan du selvfølgelig også opdage skimmelsvampen med en særlig test for skimmelsvamp. Det er oftest den eneste måde, du kan få vished om, hvorvidt det er skimmelsvamp, der er årsagen til jeres helbredsmæssige problemer.

Uskyldige symptomer skyldes ofte skimmelsvamp

Går du eller andre i husstanden og døjer med en forkølelse, I ikke kan komme af med? Vågner I tit om morgenen og er blevet hæse eller har fået ondt i halsen i løbet af natten? Eller hjemsøges I af uforklarlige hovedpiner, uoplagthed og problemer med hukommelsen?

Det er sjældent nogle symptomer, som I lægger mærke til, eller tager notits af i hverdagen. Men faktisk er der stor sandsynlighed for, at I har et uopdaget skimmelsvampeangreb i boligen.

Bliver der ikke gjort noget ved det, kan det med tiden udvikle sig til allergier, ligesom langtidspåvirkninger fra skimmelsporer mistænkes for at kunne give forskellige kræftformer, indre blødninger, organ- og hjerneskader, samt nedsætte immunforsvaret.

Så oplever I sådanne symptomer – og her er det oftest børnene, der får dem først – skal I se at få gjort noget ved det med det samme.

Hvor gemmer skimmelsvampen sig?

Når I har fået vished om, at der er tale om et angreb af skimmelsvamp ved hjælp af en skimmelsvampetest, er næste skridt at finde angrebet. Det kan være noget af en udfordring. For tit gemmer skimmelsvampen sig på steder, som I ikke kommer ret tit, eller som er svære at komme til.

Det kan f.eks. være bag et større møbel som et skab eller en reol, der står op mod en ydermur. Her vil dårlig isolering af ydermuren øge risikoen for, at der dannes kondensvand på indersiden af væggen, når kulde og varme mødes.

Samme fænomen kan også skabe skimmelsvampeangreb under f.eks. løsthængende tapet, påsatte paneler eller gammeldags celotex eller blød masonit. De to sidstnævnte materialer blev tidligere brugt som en form for isolering. De fjernes dog altid ved renovering på grund af den øgede brandfare, som disse materialer bringer ind i boligen.

Skimmelsvampen kan også have gode vækstbetingelser i loftrummet. Her opstår de tit som følge af, at der er trængt fugt ind gennem taget. Det får både tagkonstruktionen til at rådne, og giver perfekte grobetingelser for den farlige skimmelsvamp.

Så kan du ikke finde skimmelsvamp nogle af de andre steder, vil en tur på loftet – eller i kælderen – oftest afsløre en voldsomt stor koloni af skimmelsvampe.

De skal fjernes straks, hvis I vil være sikre på ikke at få mere alvorlige helbredsproblemer, end dem I har oplevet indtil nu. Så jo hurtigere du reagerer på de helbredsmæssige symptomer, jo bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *